Anayasa Mahkemesi, Kovid-19 sürecinde sokağa çıkma yasağına uymayan bir kişiye verilen cezayı hak ihlali olarak değerlendirdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Kovid-19 salgını sürecinde sokağa çıkma yasağına uyduğu için Genel Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi uyarınca idari para cezası vererek “suç ve cezada kanunilik ilkesinin ihlal edildiğine” karar verdi.
Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre İstanbul’da yaşayan bir kişi, salgının çıktığı 2020 yılında araç kullanırken polis ekipleri tarafından durduruldu. Şahısa sokağa çıkma yasağına uymadığı gerekçesiyle 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca 3 bin 180 lira idari para cezası verildi.
Bu kişinin cezanın iptali talebi İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi. Bu karara yaptığı itirazın Yargıtay tarafından kabul edilmemesi üzerine para cezasına çarptırılan kişi, “Kanunda kabahat sayılmayan bir fiilden dolayı idari para cezası verildiği” iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. “.
Başvuruyu inceleyen Yargıtay, “Suçta ve cezada kanunilik ilkesinin ihlal edildiğine” karar vererek, kararın bir örneğinin yeniden yargılanmak üzere İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmesine karar verdi. ihlalin sonuçları.
Gerekçelendirmeden
Anayasa Mahkemesi ile ilgili olarak 1593 sayılı Kanunun 282. maddesinde “Bu Kanunda yazılı yasaklara aykırı hareket edenler veya yükümlülüklere uymayanlar hakkında idari para cezası verilir.” Karara istinaden başvurucuya para cezası kesildiği belirtildi.
Başvurucunun eyleminin sokağa çıkma yasağına aykırı olduğu adli sicil kaydında vurgulanarak, yaptırıma hukuki dayanak olarak Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesinin gösterildiği ve “KHK’da yazılı yasaklara aykırı hareket etme” unsurlarının yer aldığı ifade edildi. 282. maddede “yasaya uymama” veya “yükümlülüklere uymama” yer almıştır. Aşağıdakiler kaydedildi:
“Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ihlal edilecek yasağın veya yükümlülüğün 1593 sayılı Kanun’da açıkça düzenlenmesi gerektiğidir. Temel hak ve özgürlükler genel bir düzenleme ile sınırlandırılamaz. kanunda yazılı olmayan yasaklar veya yükümlülükler, kanunun açık ifadesi karşısındadır.”
Başvurucu tarafından ihlal edildiği iddia edilen sokağa çıkma yasağının, İstanbul İl Genel Hıfzıssıhha Kurulu’nun salgınla mücadele için aldığı tedbirlerden biri olduğu kaydedildi.
Gerekçede şu görüşler yer aldı:
“Başvurucunun eyleminin, 1593 sayılı Kanunun 282. maddesinin kararında düzenlenen ‘bu Kanunda yazılı yasaklara aykırı hareket etmek veya yükümlülüklere uymamak’ kapsamına girdiği kabul edilmiştir. somut olay (1593 Sayılı Kanunda yazılı) yasaklar veya yükümlülükler ile temasa geçmez, başvuruya konu olur.Bu durumda bireylerin hangi fiil ve kusurlara isnat edilebileceğini bilmeleri mümkün değildir. onlara, adli yardım alarak bile, bir cezada ve yanılabileceklerini.
Konuşmanın resmi makamlarca yorumlanmasının, anılan kararın hedefini aşan öngörülemeyen bir yorum olduğu sonucuna varılmıştır. Kanunun 282. maddesinde yer alan ‘Bu Kanunda yazılı yasaklara aykırı hareket etmek veya yükümlülüklere uymamak’ kararının başvurucuya isnat edilen sokağa çıkma yasağına uymama fiilini kapsamadığına, somut olayda Anayasa’nın 38. maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen hata ve cezada kanunilik ihlal edilmiştir. verilmelidir.”